2013. május 13., hétfő

A hihetetlenül zsugorodó ificsoport

A múlt heti bejegyzésben három létező modellt vázoltam fel az ifjúsági munka területéről. Ezen a héten Steven Case egyik könyvének idevágó részének fordításával a programokra alapuló és a pásztoroláson alapuló modell közti különbséget (konfliktushelyzetet?) illusztrálom.


***

Dan egy olyan ifibe jár, ahol épp ezen a héten lesz egy éve, hogy új ifivezető szolgál. Az őt megelőző ifivezető alatt az ifin mindig nagy pörgés volt vasárnaponként. Ötvenen-hatvanan is voltak hétről-hétre. Ráadásul az ifi naptára is tele volt mindenféle menő programmal, koncertekre jártak, síelni mentek, vidámparkokat látogattak.

Az elmúlt egy évben, az új ifivezető alatt a heti átlag ötvenes létszám leesett tizenötre.
A csoport is sokkal komolyabbá vált. A bulis síhétvégék helyett hajléktalanszállókba jártak, vagy szegény családok számára építettek lakásokat. Az ifivezető az komoly témákról vezetett beszélgetéseket és rákérdezett olyan dolgokra is az élettel meg a jövővel kapcsolatban, amikre Dan nagyon gondolni sem akart.

Dannek akadt pár barátja, akik már rég leléptek ebből az ifiből és egy másik, pár mérfölddel odébb működő gyülekezetbe jártak, ahol az ifjúsági csoport hasonló volt a régihez. Hívták Dant is. Úgy tűnt, hogy oda jár mindenki, aki "számít". Dannek döntenie kell: melyik csoportba szeretne tartozni?

Beszéljük meg!

* Miről is szól ez az egész?
* Számít, hogy melyik ifibe jár Dan? Ha igen, miért?
* A másik csoportban gyakorolt jókedvű közösség nem ugyanolyan fontos, mint azok a komoly dolgok, amikkel Dan ifije foglalkozik? Miért gondolod így?
* Egy ifi komoly legyen vagy szórakoztató inkább? Miért? (Mi a pozitív abban, ha egy ifi szórakoztató? És mi a negatív? Mi a pozitív abban, ha egy ifi nagyon komoly? És a negatív?)
* Mik a legfontosabb dolgok, amiket Dannek mérlegelnie kell, amikor dönt a két csoport között?
* Mi a különbség aközött, ha tanulunk és ha tanítanak minket?
* Mi az igazán fontos ebben a helyzetben?


Forrás:
Steven Case: The Youth Worker's Big Book of Case Studies (Ifimunkás esettanulmányok nagykönyve)


Az illusztráció forrása egy kép A hihetetlenül zsugorodó ember c. filmből.  (nwfilmforum.org)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése