2015. augusztus 11., kedd

Kegyelem, igazság nélkül

(fordítás)

Sam kábítószer-túladagolás után került be a kórházunk programjába. Nem foglalkozott azzal, hogy számon tartsa, mennyi kokaint szívott fel. Bár már huszonnyolc éves volt, Sam úgy öltözött, mint egy tinédzser - kopott farmer, kifakult Hard Rock Cafe póló, magasszárú teniszcipő kioldott fűzőkkel.
Az első pár alkalom után rájöttünk, hogy bár Sam egy zseni IQ-jával rendelkezett, már két főiskoláról bukott ki és soha sem tudott huzamosabb ideig megtartani egy állást. A magánélete hasonlóképpen problémásnak bizonyult. Képes volt teljesen elmerülni egy kapcsolatban, nem törődve az egyéb feladataival, felelősségeivel. Ezzel a hozzáállásával mindig elriasztotta a partnereit. Mikor felvettük a kórházba, a legutóbbi barátnője épp elhagyta.
Mikor Samet a családjáról kérdeztük, elmondta, hogy apja négy éves korában meghalt. Az anyja soha nem házasodott meg újra, depresszióba esett és bezárkózott. Hogy pótolja az elvesztett apát, a gyerekeivel próbált annyira kedves lenni, amennyire csak tudott. Sam elmondása szerint „élt, mint Marci Hevesen.” Alig volt valami feladata, viszont kitömték pénzzel.
Az anyja soha sem fegyelmezte, mikor bajba került. Sokszor letette az óvadékot, mikor a fiát lecsukták bolti tolvajlás, garázdaság vagy kábítószerbirtoklás miatt.

Eleinte Sam a szokásos életvitelét próbálta folytatni bent a kórházban is: sokáig aludt, kihagyta a foglalkozásokat, elfelejtette megcsinálni a feladatait, elhanyagolta magát. Az, hogy az életének senki sem szabott határokat - nem volt sem igazság, sem fegyelem -, kaotikus életstílushoz vezetett.
A kórház személyzete azonban nem volt hajlandó megvédeni Samet a tettei következményeitől, nem úgy, mint ahogy az anyja tette. Sam, jó pár intés és fájdalmas konfliktus után megtanulta, hogy felelősséget kell vállalnia magáért. Sőt, nagy meglepetésére rá kellett jönnie arra, hogy sokkal jobban érzi magát a bőrében úgy, hogy a saját terheit hordozza.

(…)

Az Ige testté lett, közöttünk lakott, és láttuk az ő dicsőségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsőségét, telve kegyelemmel és igazsággal. János bizonyságot tett róla, és azt hirdette: „Ő volt az, akiről megmondtam: Aki utánam jön, megelőz engem, mert előbb volt, mint én.” Mi pedig valamennyien az ő teljességéből kaptunk kegyelmet kegyelemre. Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem és az igazság Jézus Krisztus által jelent meg.”
János 1, 14-17

Ez az igeszakasz megmutatja, hogy az emberek hogyan buknak el és hogyan nyernek megváltást. A bukás a törvény által, az üdvösség Jézus által jön. Csakis Őáltala válik valósággá a számunkra a növekedés két összetevője: a kegyelem és az igazság. Csakis általa térhetünk vissza abba a kapcsolatba, amiben Ádám is élt: egy élő közösségbe (kegyelem) Azzal, aki az igazi valóság (igazság.) A fenti példákban láthattuk, hogy milyen pusztítást okoz az, ha a kegyelmet és az igazságot szétválasztjuk.


Dr. Henry Cloud: Változások, amik gyógyítanak (Changes That Heal), 30. old


Kérdések a részlet feldolgozásához:

1. Miért volt Sam édesanyjának káros a fia iránti szeretete?
2. Hogyan védte meg Samet a tettei következményeitől az édesanyja? Miért volt ez káros Samre nézve?
3. Milyen érzésekkel viaskodhatott Sam a kórházban töltött első hetekben?
4. Hogyan lehetett volna építő módon kipótolni a tragikusan korán elveszített édesapát Sam életében?
5. Kellett-e Isten kegyelmét hirdetni Sam számára, vagy elég csak Isten igazságával szembesíteni? Próbáljunk meg mindkét változatra érveket felhozni!

6. Feltételezzük, hogy Sam megtér és egészséges hívő életet él a gyógyulása után. Milyen lenne a bizonyságtétele? Próbáljuk meg elmondani helyette!

A bejegyzés párja: Igazság, kegyelem nélkül

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése